Soki warzywne to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Świeżo wyciskany sok zawiera w sobie mnóstwo substancji wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Dodatkowo, warzywa charakteryzują się tym, że nie zawierają zbyt wiele kalorii. Przeciętny warzywny sok jest więc zdecydowanie mniej kaloryczny niż owocowe napoje.

Soki warzywne pozwalają w prosty sposób zapewnić organizmowi dzienną dawkę minerałów i witamin. Spożywanie tych samych produktów na surowo byłoby ogromnym wyzwaniem, dlatego też dużo lepszym pomysłem może okazać się przerobienie ich na sok.

Warzywa posiadają również dużo mniejszą zawartość naturalnego cukru w porównaniu do owoców. Większość z nich jest także dużo bogatsza w błonnik. W naszej codziennej diecie powinny znajdować się produkty zarówno z jednej jak i z drugiej grupy. Tylko w taki sposób zapewnimy sobie odpowiednią ilość potrzebnych nam składników odżywczych.